Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Kína belefojtotta a szót a hongkongi aktivistába az ENSZ fórumon

2019. október 17. - fidusz

Ma délelőtt a kínai kormány képviselője belefojtotta a szót egy hongkongi munkajogi aktivistába Genfben, a nemzetek feletti vállalatok és emberi jogok témakörben tervezett kötelező erejű egyezmény 5. tárgyalási fordulóján. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága keretében megrendezett ülésen részt vevő civil szervezeteket sokkolta a szólásszabadság sárba tiprása egy ilyen magas szintű fórumon.

genf_5igwg.jpeg

Az elektronikai eszközeinket összeszerelő üzemekben uralkodó embertelen munkakörülményekről a Szembesítés c. filmen keresztül tavaly a Verzió Dokumentumfilm-fesztivál közönsége is ízelítőt kaphatott, s novemberben hongkongi vendégünk, Pak Kin Wan, egy ottani munkajogi szervezet munkatársa is beszámolt több budapesti rendezvényünkön, de az e-Figyelő blogon is írtunk valamennyit.

A multik büntetlenségének próbálnak véget vetni, s többek között az ilyen jogsértéseknek elejét venni az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által kezdeményezett kötelező erejű egyezmény (binding treaty) tető alá hozásával, amelynek témája a nemzetek feletti vállalatok és emberi jogok. Ennek a leendő egyezmény megtárgyalásának 5. ülésszaka zajlik ezen a héten Genfben, az ENSZ-palotában.

Az ülésszakon civil szervezetek is felszólalhatnak. Osztrák partnerszervezetünk, Südwind jóvoltából hongkongi barátunk Pak Kin Wan idén is felszólalt Genfben, viszont miután állásfoglalásában említést tett a kínai összeszerelő üzemekben uralkodó munkakörülményekről, a kínai kormány képviselője hangosan kopogni kezdett országa névtáblájával, hogy szót kér, és lényegében belefojtotta a szót hongkongi barátunkba. Sajnos, a levezető elnök szót adott neki, majd miután a kínai diplomata befejezte ingerült hozzászólását, Kin barátunk nem kapta vissza a szót.

Ez a szólásszabadságot sárba tipró magatartás megdöbbentette a részt vevő civil szervezeteket, akik a délután folyamán - többek között - twitteren is tiltakoztak ez ellen az elfogadhatatlan eljárás ellen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4615229962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása