Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Franciaországban 25 millió euróra büntették az Apple-t a telefonok szándékos lassítása miatt

2020. február 08. - fidusz

Tervezett elvaulás: a francia fogyasztóvédelmi hatóság 25 millió euróra büntette az Apple-t, amiért az szándékosan lassította az iPhone telefonjait, és erről "elfelejtette" tájékoztatni a felhasználókat.
apple-a-admis-ralentir-ses-vieux-modeles-d-iphones-pour-prolonger-leur-duree-de-vie-800x400.jpg

A botrány két évvel ezelőtt tört ki, amikor az Apple kénytelen volt beismerni, hogy szándékosan lassítja a mobiltelefonokat, így próbálta rábírni a vásárlókat, hogy új készüléket vegyenek. Pedig ahelyett, hogy több száz, neadjisten akár ezer dollárt kiadjanak egy új készülékre, elegendő lett volna kb. 29 euróért akkumulátort cserélni a készülékben.

Franciaországban az ügyben 2018 januárjában indult vizsgálat egy a tervezett elavulást tiltó jogszabály alapján a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) civil szervezet kezdeményezésére. Az Apple belegyezett a bírság kifizetésébe. Emellett a kaliforniai székhelyű cég egy hónapon kénytelen megjeleníteni egy az üggyel kapcsolatos közleményt is a francia nyelvű honlapjain.

Ez egy történelmű jelentőségű győzelem a fogyasztók és a környezet számára egy ilyen botrányos gyakorlat kapcsán, amely kész hulladékot csinálni az egyébként még használható termékekből – jelentette ki Laetitia Vasseur, a HOP egyik alapítója. Samuel Sauvage a HOP másik társalapítója hozzátette, hogy a szervezet fontolgatja újabb perek indítását az iPhone-ügyfeleket ér további károk miatt.

Másfél évvel ezelőtt az olasz fogyasztóvédelmi hatóság a Samsungot 5 millió, az Apple-t 10 millió euróra büntette a mobiltelefonok szándékos lassítása miatt.

Érdekesség: a Statista pár évvel ezelőtti összeállítása szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki az új iPhone modellek kiadási dátuma és és a "lassú iPhone" internetes keresések között.

lassu_iphone_grafikon.jpg

Ne hagyd, hogy a multik átverjenek! Írd alá a tervezett elavulás betiltását szorgalmazó petíciónkat!

tervezett_elavulas_peticio_matrica_1.jpg

Forrás: AFP, France24, HUP, iFixIT

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115464504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása