Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Az elektronikai ipar által generált "modern rabszolgaság" áll az idei barcelonai Mobile Social Congress fókuszában

2019. február 26. - fidusz

Az idei évben a Fenntarthatóság Felé Egyesület munkatársa is részt vesz a Barcelonában negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Mobile Social Congress-en. A távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléjével (Mobile World Congress) egy időben zajló Mobile Social Congress rendezvényein terítékre kerülnek az elektronikai iparág társadalmi és környezeti hatásai a nyersanyagok bányászatától a hulladéklerakókig.

msc_barcelona.png

 

A kedd délután kezdődő két napos Mobile Social Congress [1] idei vezető témája a "modern rabszolgaság" lesz: különös hangsúlyt fektetve az iparág környezeti és társadalmi hatásaira is. Az egyik bemutatásra kerülő tanulmány a kínai elektronikai üzemekben dolgozó munkások körében megnövekedett öngyilkosságok és a világ vezető technológiai márkái számára termelő gyárakban uralkodó elképesztő munkakörülmények közötti kapcsolattal foglalkozik. A rendezvényen szó lesz munkavállalói jogok eróziójáról is az európai országokban, ugyanis az iparág jelentős gyártó kapacitással van jelen például Magyarországon és Csehországban is.

A Mobile Social Congress kedd délután a Mobile Project c. dokumentumfilm vetítésével veszi kezdetét. Ezt egy kerekasztal beszélgetés követi arról, hogy a mobiltelefonokhoz felhasznált nyersanyagok bányászatának milyen hatása van Chilében, Örményországban és Zambiában. A kongresszus első napjának végén az elektronikai iparágban uralkodó munkakörülmények és a kínai munkások között tapasztalható öngyilkosságok közötti kapcsolatról, valamint a munkavállalói jogok kelet-európai eróziójáról lesz szó. Ezzel párhuzamosan "újraindító parti" és "telepítő parti" is lesz, amelyen az elektronikai eszközök javítására kerül sor szabad szoftverek telepítésében jártas csoportok segítségével. Itt a résztvevők megtanulják, hogyan lehet meghosszabbítani az elektronikai eszközök életét, továbbá hogyan szerezhetik vissza az ellenőrzést a kommunikációjuk és adataik felett szabad szoftverek használatával.

img_20190226_134725.jpg

Partnerszervezetünk, a SETEM Catalunya hétfői figyelemfelkeltő akciója az MWC nyitónapján megpróbált rámutatni az elektronikai eszközeink gyártásának áldozataira.


A Mobile Social Congress második napjának középpontjában a felelős és fenntartható közbeszerzés áll, hogy ezeken keresztül segítsük a munkavállalók jogainak tiszteletben tartását. A rendezvényen bemutatnak és megvitatnak számos a közszférához kapcsolódó pozitív példát, mint például a Barcelonai Városi Tanács kezdeményezését. Ezen felül terítékre kerülnek a szolidáris gazdaság szereplői, a vállalatok és a közszféra közötti olyan együttműködés példái, amelyek az elektronikai eszközök újrahasználatát, megjavítását és újrahasznosítását (reuse, repair and recycling) mozdítják elő. Végül az alternatívák megismertetését és elsajátítását bemutató műhelyfoglalkozásokra kerül sor. Az egyiken a mobiltelefonok felelős használata lesz a téma, egy másikon a nyílt forrású és szabad felhő eszközök közös létrehozásáról lesz szó, a harmadik pedig egy szerepjáték lesz, amely segíti a résztvevőket, hogy megtanulják, miként tarthatják ellenőrzésük alatt az interneten megosztott adatokat.

img_20190226_134734.jpg

Fotó: SETEM Catalunya

A Mobile Social Congress nem egy „ellen-MWC” vagy csupán a Mobile World Congress „szociális oldala”

Mobile Social Congress egy olyan tér, ahol a résztvevők megvitathatják az információs és kommunikációs technológiák termelésének és fogyasztásának jelenlegi modelljét és reflektálhatnak annak árnyoldalaira is. A jelenlegi modellnek súlyos környezeti és társadalmi hatásai vannak, amelyekről általában az ugyanebben az időben Barcelonában zajló nagyszabású Mobile World Congress (MWC) seregszemlén általában nem esik szó. Ugyanakkor a szervezők szándéka szerint a Mobile Social Congress nem egy „ellen-MWC” vagy az MWC „szociális oldala”. A Mobile Social Congress egyszerűen csak be kívánja mutatni az elektronikai ipar néhány oldalát, amelyek nem kerülnek reflektorfénybe az MWC-n, mint például az az információs és kommunikációs technológiák termelésének, fogyasztásának jelenlegi modelljének súlyos környezeti és társadalmi hatásai.

Az elektronikai ipar a világgazdaság egyik legjelentősebb szektora, amelynek legfőbb szereplői évente találkoznak a barcelonai Mobile World Congress keretében, hogy bemutassák a világnak újításaikat. Ezek az innovációk adják a fő hajtóerejét az informatikai és kommunikációs termékek fogyasztásának, és állnak e szereplők profitja növekedése mögött. Ezt az iparágat mindössze néhány vállalat dominálja, ők határozzák meg a beszállító láncokat is. Ennek következtében ezek a vállalatok felelősek a súlyos emberi jogsértésekért, a beszállítóik üzemeiben, illetve az őket nyersanyagokkal ellátó bányákban alkalmazott biztonsági szabályokért, amelyek súlyos hatással vannak a helyi közösségekre.

A „globális Észak” országaiban, ahol az elektronikai ipar termékeit felhasználjuk, a tervezett elavulás, az technológiai újítások szándékosan apró lépésekben történő bemutatása és elterjesztése valamint az újrahasznosítással és javítással kapcsolatos felelőtlen gyakorlat következtében egyre több hulladékot termelünk – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője, aki az e-Figyelő (Make ICT Fair) program keretében részt vesz a Mobile Social Congress egyik panelbeszélgetésén.

Ezért is indítottuk el néhány hónappal ezelőtt a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen azt az aláírásgyűjtő kampányt, amelynek célja megnehezíteni a tervezett elavulást. [2] Ennek keretében olyan törvényt kezdeményezünk, amely biztosítja, hogy a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállását fokozatosan 5, majd 10 évre emeljék fel, valamint a tervezett elavulás legyen pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény – tette hozzá Fidrich Róbert.

A Mobile Social Congress szervezői végül arra is kitérnek sajtóközleményükben, hogy a felhasználók egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a technológia szolgáltatások használata olyan számítógépeken alapul, amelyek olyan szereplők kezében vannak, akikről nem tudjuk, mik a szándékaik, akik mások számára is hozzáférést biztosítanak az adatainkhoz, anélkül hogy mi azt szeretnénk vagy nem. A tudás (mint például a programozás) privatizációjának következtében a távközlési szektor ma már mindössze néhány nagyvállalat ellenőrzése alá került.

Jegyzetek:
[1] A barcelonai Mobile Social Congress főbb rendezvényeinek helyszíne: Pati Manning (Carrer Montalegre, 7). A szerdai műhelyfoglalkozások helyszíne: a Barcelonai Egyetem filozófiai terme (Carrer Montalegre, 6).
Részletes program: http://mobilesocialcongress.cat/en/program-2019/
A rendezvénysorozatról terveink szerint a Fenntarthatóság Felé Egyesület munkatársa rendszeresen tudósít az e-Figyelő blogon, az egyesület twitter csatornáján, és facebook oldalán:
[2] A tervezett elavulás elleni petíció.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8614655269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállása 2019.03.08. 01:51:05

A tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállására vonatkozó külön szabályokat a 151/2003. kormányrendeletben találhatjuk meg. A rendelet meghatározza azokat az eszközöket, hogy mik minősülnek tartós fogyasztás cikknek, és rendelkezik arról is, hogy e ta…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása