Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Konfliktusos ásványok: koltán

2018. február 14. - fidusz

Elektronikai eszközeink többségéhez a gyártók olyan nyersanyagokat is használnak, amelyek bányászatát Afrikában háború, kínzás, gyerekmunka és a természet tönkretétele kíséri. Azt egyik ilyen anyag a tantál, amelyet a tantalit ércből állítanak elő. A világ tantalit bányászatának jelentős része a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, s az eladásából származó bevételek nagyrészt a hadurakat gazdagítják. Ráadásul, a tantalit-bányászat közvetve a gorillák pusztulásához is hozzájárul.

Tantál
A tantál a periódusos rendszer 73-as rendszámú eleme. Vegyjele Ta, nyelvújításkori neve imeny.
Az átmenetifémek közé tartozik.
1802-ben Anders Ekeberg svéd természettudós fedezte fel. Világosszürke átmeneti fém.

Nevének eredete:
A görög mitológiában Tantaloszt a bűneiért (pl. azért, mert az istenek eledeléből, és italából lopott a barátainak is) örökös éhezésre és szomjazásra ítélték az istenek. (Vízben állt, de ha lehajolt, hogy igyon, a víz eltűnt. Egy gyümölcsfa volt a feje fölött, de ha egy gyümölcs után nyúlt, az mindig elhajolt a keze elöl.) Ezt az állandó frusztrációt szoktuk „tantaluszi kínnak” nevezni.
A tantál felfedezője azért adta az elemnek ezt a nevet, mert azt tapasztalta, hogy a fém oxidja „képtelen a szomját oltani” (azaz nem reagál savakkal). [1]

A világszerte előállított tantál 60%-át az elektronikai iparban használják fel (USGS 2015). Mobiltelefonok, laptopok, tabletek, mp3-lejátszók stb. gyártásához nélkülözhetetlenek a különböző tantál-ötvözetek. Elsősorban a kondenzátorok gyártásához használják fel. Egy átlagos mobiltelefonhoz 0,2 gramm, egy tablet gyártásához 0,4 gramm tantál szükséges. A 2014-ben eladott okostelefonokhoz 24 tonna, a tabletekhez 8,4 tonna tantált használtak fel (Öko-Institut).
A másik felhasználási vonal az orvosi célú, szövetbarát implantátumok készítése. Tantál-tartalmú ötvözetek is szerepelnek pl. a csípő-protézisek, csontpótlások, fogbeültetések anyagaként.

tantal_1_wikipedia.jpg

Nagy tisztaságú tantál (Forrás: Wikipedia)

A természetben elemi állapotában nem fordul elő, ásványaiban általában a nióbiummal együtt található. A tantál legfontosabb ásványa a tantalit. (Mivel a tantalit kémiai összetétele hasonló a kolumbitéhez, és mindkettő egyaránt tartalmaz tantált és nióbiumot, angol nyelvterületen ezeket az érceket gyakran együtt emlegetve kolumbit-tantalitoknak, röviden koltánnak is nevezik. - A kolumbit ásvány elnevezése nióbium eredeti amerikai nevére, a columbiumra utal.)

Bár a 2000-es évekig a fejlett, iparosodott országok (elsősorban Ausztrália és Kanada) dominálták a tantalit érc kitermelését, mára a kitermelés nagy része áttevődött a háborúk és polgárháborúk sújtotta Kongóba és a szomszédos országokba. 2016-ban a világ tantalit bányászatának 41%-át a Kongói Demokratikus Köztársaság, 27%-át pedig Ruanda adta (USGS 2017)

A tantalithoz (koltán) vér tapad, bányászatát terror kíséri

Bár a legnagyobb feltárt készletek Ausztráliában és Brazíliában találhatók, a tantalit érc kitermelésének nagy része ma polgárháborúk és gerillák tépázta Kongói Demokratikus Köztársaságban és a szomszédos országokban koncentrálódik, mert itt bányásszák a legolcsóbban ezt az ércet, ugyanis a helyi hadurak modern kori rabszolgákkal bányásztatják a ritka ásványt, hogy véres küzdelmeiket finanszírozzák. A Blood coltan c. 2007-ben készült francia tényfeltáró filmből megtudhatjuk, hogy a koltánbányászatból élő falvak vezetői közül sok ellen nemzetközi körözés van érvényben, mert részt vettek a 1994-es ruandai népirtásban, amelynek 800 ezer tuszi esett áldozatul.

A kongói bányákban a tantalit kitermelése nagyrészt kézi erővel történik, gyakran illegálisan, szörnyű körülmények között. A tantalit (koltán) az arannyal, az ónnal és a volfrámmal együtt, amelyet Kongó keleti részén bányásznak, a "konfliktusos ásványok" közé tartozik. "Háborús ásványoknak" ill. "véres ásványoknak" is nevezik, ugyanis az ENSZ szakértői csoportjának (UN GoE) és civil szervezet jelentései szerint a kitermelésük feletti ellenőrzést fegyveres csoportok vették át, hogy lefölözzék az ezen ásványok kereskedelméből származó hasznot,  évek óta terrorizálva a helyi lakosságot.

A fegyveres csoportok Ruandából és Ugandából érkeznek, vagy olyan lázadók, akik dezertáltak a reguláris kongói hadseregből, és a szomszédos országok támogatják őket. A harc körülbelül egy tucat ilyen fegyveres csoport között folyik a bányászati területek uralmáért, és a véres ásványokból származó profitért. 1996 óta a kelet-kongói konfliktus emberéletek ezreit követelte, és több millió embert tett földönfutóvá. Az emberek, akik a felfegyverzett csoportok által uralt területeken élnek, folyamatosan bizonytalanságban vannak, törvények nélküli zónákban, amelyeket ezek a csoportok kegyetlenül feldúlnak. Védelmi pénzeket zsarolnak ki a helyi lakosságtól, és bizonyítottan súlyosan megszegik az emberi jogokat. [2] Nem ritka az sem, hogy haduraktól független bányászokat gyilkolnak le a felhalmozott ásványokért. (vs.hu

Az erőszak és a bűnözés nemcsak a bányák környékén, de az utakon is jellemző. A felfegyverzett férfiak megtámadják az asszonyokat és gyermekeket az általuk uralt területeken, a bányák környékén pedig virágzik a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás.

Kényszermunka és gyerekmunka a bányákban

A különböző felfegyverzett csoportok és a reguláris kongói hadsereg katonái uralják a kisebb bányák nagy részét az általuk ellenőrzött területeken. A munkások az ásványokat nagyon egyszerű eszközök (vödör, kalapács és véső) segítségével bányásszák, vagy akár kézzel a felszínen vagy az alagutakban, ahol munkavezetők vagy katonák őrzik őket. 

A munkakörülmények nyomorúságosak, nélkülözik a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket: a lejtők csúszósak, és gyakran fordul elő a tárnákban és az alagutakban bánya omlás. Ezek gyakran követelik emberek tucatjainak életét, és jelentős lelki traumát okoznak azon társaiknak, akik közvetlen közelről kénytelenek végignézni munkatársaik halálát.

A bányászok olyan betegségektől szenvednek, amelyek jobb egészségügyi és biztonsági intézkedések révén elkerülhetőek lennének. Ezek a szem-irritációtól a légzési nehézségeken keresztül a daganatos megbetegedésekig terjednek, mivel a tantalit enyhén radioaktív.

A kemény munka és a balesetveszély ellenére a munkások bére kevesebb mint két dollár naponta. A fegyveres csoportok gyakran elrabolják a koltánt azoktól, akik kemény munkával dolgoztak meg érte. A Justice Plus nevű civil szervezet rabszolgamunka eseteit tárta fel, amikor például a kongói hadsereg fegyveresei a Walendu Bindi etnikai csoportból fiatalokat kényszerítettek arra, hogy aranyat bányásszanak nekik. A Blood Coltan c. dokumentumfilmben is arról számoltak be az emberek, hogy a fegyveresek sokszor rabszolgaként dolgoztatják a kongóiakat a koltánbányában, és amikor már annyira kimerültek, hogy nem tudnak tovább dolgozni, akkor egyszerűen elvágják a torkukat.

Bár a kongói jogszabályok kikötik, hogy 18 év alatt tilos dolgozni, a bányákban gyerekek és kamaszok dolgoznak, van aki alig töltötte be a hetedik évé. A felfegyverzett csoportok gyerekeket visznek a bányákba dolgozni, mert ők könnyebben férnek be a szűk tárnákba. A bányák százaiban a gyerekek a tantalitot (koltánt) puszta kézzel fejtik ki. [2] 

coltan_congo_boy_in_the_mine.jpg

Mugisha, egy 12 éves fiú dolgozik egy kongói tantalit (koltán) bányában - (C) Carlos Villalon / villalonsantamaria.com

 

A Kongóban kibányászott ércet és tantál tartalmú koncentrátumokat sokszor illegálisan a szomszédos országokba csempészik, s ennek következtében végül a dokumentumokban már úgy jelenik meg, mintha a szomszédos országokban termelték volna őket ki (USGS 2015). Részben emiatt is nehéz nyomon követni a tantalit (koltán) érc útját.

 

Az e-Figyelő vetélkedőnkben résztvevő csapatok számára néhány hasznos cikk ill. háttéranyag a témában:

Jegyzetek:

[1] Victor András: Konfliktusos fémek, konfliktusos ásványok (Védegylet, 2017)

[2] Hogyan bánunk a Föld ásványkincseivel? (a Védegylet poszterkiállítása) 


(Ez a blogbejegyzés folyamatosan frissül)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2613660404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása