Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

A közbeszerzés ereje: a skandináv városok méltányos és tartós telefonokat akarnak

2021. január 29. - fidusz

Az okostelefonok piacának vásárlói oldalán jelentős szereplőnek számító skandináv nagyvárosok, Malmö, Oslo, Koppenhága és Helsinki közös állásfoglalásban jelezték a gyártók és forgalmazók számára, hogy 2025-re olyan mobiltelefonokat szeretnének, amelyeket méltányos munkakörülmények között állítanak elő, hosszú életűek és megfelelnek a körforgásos gazdaság követelményeinek.

nordic_buyers.jpeg

A Fenntarthatósági szempontok az elektronikai eszközök közbeszerzésében c. decemberi kerekasztal beszélgetésünkben, valamint a szerdai folytatásban is szó esett arról, hogy az e-Figyelő (Make ICT Fair) programunk partnerszervezetei, az ICLEI és az Eletronics Watch a skandináv nagyvárosok önkormányzataival együttműködve azon dolgozik, hogy egy közös állásfoglalás formájában fogalmazzák meg elvárásaikat, igényeiket az okostelefon-gyártók és forgalmazók felé. Ezek a nagyvárosok összességében több tízezer telefont vásárolnak évente, szóval összefogva jelentős piaci szereplőnek számítanak. Reméljük, a ma nyilvánosságra hozott állásfoglaláshoz számos európai önkormányzat, közintézmény fog csatlakozni, és ezzel sikerül elérni, hogy pár év múlva széles körben, könnyen elérhetővé válnak az olyan mobiltelefonok amelyeket méltányos munkakörülmények között állítanak elő, hosszú életűek és megfelelnek a körforgásos gazdaság követelményeinek. (Egyelőre én csak a Fairphone 3-at ismerem, amely ebbe a kategóriába sorolható, de azt Magyarországon egyetlen mobilszolgáltató sem forgalmazza.)

nordic_buyers2.jpeg

Közös nyilatkozat az elvárásainkról

 

Az okostelefonokat gyártsák méltányos munkakörülmények között, és e termékek feleljenek meg a körforgásos gazdaság követelményeinek

 

Különböző beszerzéseket és közbeszerzéseket lebonyolító skandináv közintézményekként határozott szándékunk, hogy a beszerzéseinket változások előidézésére használjuk fel. Célunk, hogy az általunk használt információs és kommunikációs technológiai eszközök feleljenek meg a körforgásos gazdaság követelményeinek, és javítani kívánjuk az érintett munkavállalók munkakörülményeit a teljes értékláncon. E merész terv csak akkor valósulhat meg, ha abban az összes érintett fél részt vállal. A valódi változáshoz együttműködésre van szükség. Éppen ezért javítani kívánjuk együttműködésünket a viszonteladókkal, gyártókkal és egyéb fontos partnerszervezetekkel.

Mivel célunk az, hogy a munkavállalók méltányos és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak, olyan, a gyakorlatban megvalósítható terveket kell megalkotnunk, amelyek már a közeli jövőben megvalósíthatók. Tudjuk, hogy a már meglevő vagy tervezett keretegyezmények befolyásolhatják az említett tervek megvalósításának ütemét. Olyan nagyvárosok és régiók csoportjaként fellépve, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak okostelefonokat az alábbi célkitűzéseket fogalmazzuk meg:

2025-re érjük el azt, hogy

  • Olyan, harmonizált módon írjuk majd ki a közbeszerzési pályázatokat, hogy az azokban megfogalmazott közbeszerzési feltételek és rendelkezések segítsék elő a munkavállalók méltányos és biztonságos munkakörülményeit; továbbá a környezet fenntarthatóságát a teljes ellátási láncban; beleértve a nyersanyagok kitermelését, a gyártást-összeszerelést valamint a kész termék kiszállítását
    továbbá a javítás, az újrahasználat, az újrahasznosítás ártalmatlanítás fázisokat;
  • Együttműködünk a viszonteladókkal és a gyártókkal abban, hogy növekedjen az átláthatóság mind az ellátási láncon, mind a termékek élettartamát záró időszakban. Ez vonatkozzon mind a termelés helyszíneire, mind az előállítás körülményeire. E célok tükröződjenek a hardverről mint szolgáltatásról szóló megállapodásokban is;
  • Minősítő rendszer bevezetésével és a munkavállalók által megvalósuló monitoringgal biztosítjuk a körforgásos gazdaság követelményeinek betartását és a a társadalom felelősségvállalást, amelynek javulását rendszeres társadalmi párbeszéd segíti;
  • A megvásárolt okostelefonok élettartamát – beleértve a használati fázist is – például olyan szerződésekkel hosszabbítjuk meg, amelyek rögzítik a gyártók és viszonteladók kötelezettségeit a termék beszerzését követő időszakra, tehát rendelkeznek a gyors és egyszerűen intézhető javításról vagy alkatrészcseréről, a gyártó (és a viszonteladó) meghosszabbított jótállási kötelezettségeiről, továbbá arról, hogy meg kell növelni az akkumulátorok hatékonyságát, a termék legyen tartós, melynek egyik előfeltétele a moduláris felépítés és az, hogy az operációs rendszerek használhatók maradjanak hosszabb időn át is;
  • Amikor új okostelefont veszünk, dönthessünk úgy is, hogy nem veszünk hozzá új kiegészítőket, mint pl. fülhallgatót vagy töltőt;
  • A beszerzéseink során vehessünk olyan javított és felújított eszközöket is, amelyek megfelelnek igényeinknek mennyiségben, minőségben és megbízhatóságban.
  • Belső átszervezéssel és a termelőkkel, viszonteladókkal történő együttműködésben, össze kívánjuk gyűjteni az összes olyan okostelefont, amely elérte életciklusa végét és azoknál az eszközöknél, amelyeknél erre lehetőség van, újrahasználat vagy újragyártás módszerével kívánjuk biztosíttatni a folytatódó használatukat. Az egyéb okostelefonok anyaga kerüljön újrahasznosításra oly módon, hogy a legfontosabb nyersanyagokat ismét fel lehessen használni új okostelefonok előállításához.
  • Olyan szerződéseket kívánunk kötni, amelyek megfelelő mechanizmusokat, kapacitásokat tartalmaznak arra, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogy mi történt a már használhatatlanná vált okostelefonok újrahasznosítható összetevőivel és azokkal, amelyek élettartamát meg lehetett hosszabbítani.
  • A beszerzési szerződéseinkben az emberi jogi szempontú átvilágítás legyen alapkövetelmény a termékek teljes életciklusára vonatkozóan.

 

Háttér-információ:

A méltányos munkakörülmények között megvalósuló gyártás és a körforgásos gazdaság követelményeinek betartása

A környezet védelme és a munkavállalói jogok elválaszthatatlanok egymástól. Az emberi társadalmak lineáris gazdaságból előbb-utóbb átalakulnak majd körforgásos gazdasággá. A fenntarthatóság szempontjából az a legnagyobb eredmény, ha csökken a természeti erőforrások kitermelése és nő a termékek élettartama, továbbá ha a termékek élettartama végén az összetevőiket ismét bevonják a termelésbe, ahelyett hogy elektronikai hulladék váljon belőlük. A körforgásos gazdasági modellben a környezet védelméért tett erőfeszítéseknek együtt kell járniuk a társadalmi gondok orvoslásával. Csak így biztosítható, hogy a felhasznált anyagok termelésbe való visszaforgatása ne okozzon a munkavállalóknak jogsérelmet, egészségromlást vagy munkavédelmi szempontból veszélyes helyzeteket.

A közeli jövőre tervezett okostelefon-beszerzések és -közbeszerzések

  • Malmö önkormányzata évente 6-7000 okostelefont vásárol.
  • A stockholmi régió ilyen célokra évente mintegy 32 millió svéd koronát költ.
  • Oslo önkormányzata mintegy 6400 okostelefon szerez be évente.
  • Helsinki önkormányzatának ilyen vásárlásairól jelenleg nincs adat


Arra hívjuk fel a többi, közbeszerzéseket lebonyolító intézményt, hogy csatlakozzanak felhívásunkhoz.


Amennyiben számos, közbeszerzést lebonyolító intézmény között megvalósul az együttműködés, közös munkával olyan piacot hozhatunk létre, amelyen követelmény a körforgásos gazdaság elveinek tiszteletben tartása és a munkavállalóknak biztosított méltányos munkakörülmények. Idővel más, jelentős mennyiségű okostelefont beszerző intézmények is csatlakozhatnak e mozgalomhoz, sőt ezek az elvek kiterjeszthetők más információs és kommunikációs eszközökre is. E közös nyilatkozat nyitva áll más olyan önkormányzatok részére is, amelyek elfogadják a fenti követelményeket. Ha további információra van szüksége vagy csatlakozni kíván, kérjük vegye fel a kapcsolatot Josefine Hintz-cel a következő címen: josefine.hintz @ iclei .org.

Együttműködésünk célja, hogy javuljanak az információs és kommunikációs eszközök termelésének és fogyasztásának körülményei: szülessenek konkrét lépések a munkavállalók munkakörülményeinek javításáért és annak az ökoszisztémának a javításáért, amelyet érint a globális, elektronikai eszközöket gyártó értéklánc. 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616408416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2021.11.04. 07:26:49

A témához kapcsolódó hír az MTVSZ blogon:
Hívás a jövőből: 10 évig használható telefon -- csatlakozz a kampányunkhoz!
mtvsz.blog.hu/2021/11/03/10_evig_hasznalhato_okostelefonokat
süti beállítások módosítása