Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Fenntarthatósági szempontok az elektronikai eszközök közbeszerzésében

2020. december 04. - fidusz

Annak érdekében, hogy itthon is megtehessük az első lépéseket a fenntarthatósági szempontok alkalmazására az elektronikai eszközök (köz)beszerzésében, december. 10-én online kerekasztal beszélgetést szerveztünk. Most már elérhetőek a rendezvény előadásairól és azt követő beszélgetésről készült videófelvételek.


live_market_engagement_agenda_crop.png
Az e-Figyelő (Make ICT Fair) program keretében szeretnénk elérni, hogy hazánkban is csökkentsük az elektronikai-informatikai eszközökhöz kapcsolódó környezeti és társadalmi problémákat. Ennek része lehetnek az önkormányzatok, kormányzati intézmények, egyetemek, egyházak, civil szervezetek fenntarthatósági kezdeményezései is, beleértve a zöld közbeszerzést is.

2011-ben az Európai Unió összesen 50,3 milliárd euró értékben látta el egyetemeit, kórházait, megyéit, városait és egyéb közintézményeit elektronikai eszközökkel. Ez asztali számítógépek, laptopok, szerverek, monitorok, munkaállomások, nyomtatók és okostelefonok beszerzését jelentette. Az EU tagállamokban több mint 250 ezer közintézmény a nemzeti jövedelem (GDP) 14%-át fordítja különféle szolgáltatások és eszközök beszerzésére. Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosa szerint ez „hatalmas befolyást jelent, hiszen így a piaci erő jelentős része a közintézmények kezében összpontosul.”

Ezért ha el tudnánk érni, hogy az önkormányzatok, kormányzati intézmények, kutató intézetek, egyetemek, egyházak, civil szervezetek, szakszervezetek figyelembe vegyenek bizonyos fenntarthatósági szempontokat az elektronikai-informatikai eszközök beszerzése során, annak jelentős piacformáló szerepe lenne.

Annak érdekében, hogy itthon is megtehessük az első lépéseket a fenntarthatósági szempontok alkalmazására az elektronikai eszközök (köz)beszerzésében, december. 10-én szerveztünk egy online kerekasztal beszélgetést a témában:

 

Fenntarthatósági szempontok az elektronikai eszközök közbeszerzésében

kerekasztal beszélgetés

 

Időpont: 2020. december. 10., csütörtök, 13.00-15.30
Helye: Zoom internetes felület

Az elhangzott előadások:

Bevezetés - Fidrich Róbert, programvezető, Fenntarthatóság Felé Egyesület

dr. Kittka Dalma, főosztályvezető, Főpolgármesteri Hivatal Közbeszerzési Főosztály: Budapest Főváros Fenntartható, Innovációs és Zöld Beszerzési Stratégiája

Josefine Hintz, ICLEI - Local Governments for Sustainability: Európai önkormányzatok tapasztalatai, mintaprogramok - fenntarthatósági szempontok az ICT közbeszerzésekben (egyelőre csak angolul)

Peter Pawlicki, Electronics Watch: Szociális szempontok beépítése az ICT közbeszerzésekbe, érvényesítésük nyomon követése (egyelőre csak angolul)

Éger Ákos, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége: 13+1 intézkedés a tartósabb elektronikai eszközökért

Fidrich Róbert, programvezető, Fenntarthatóság Felé Egyesület: Első lépések - javaslatok hazai intézmények számára

Kérdések - válaszok, közös ötletelés, beszélgetés: első lépések a fenntarthatósági szempontok beépítésére az ICT közbeszerzésekben

További információ: Fidrich Róbert, fidusz [kukac] ffegyesulet . hu

Szervezők: Fenntarthatóság Felé Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, ICLEI - Local Governments for Sustainability, Electronics Watch

01-a1.png

Az az elektronikai-informatikai eszközökhöz kapcsolódó környezeti és társadalmi problémák kapcsán kapcsolódóan ajánljuk figyelmükbe az Elektronikai eszközeink valódi élete c. kiállításunkat, valamint a a döntéshozók számára összeállított 13+1 pontból álló javaslatcsomagunkat a tartósabb elektronikai eszközökért.

tervezett_elavulas_peticio_matrica_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816317806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása