Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Elektrolit üzem Sóskút határában: a helyi lakosság aggódik

2020. november 05. - fidusz

A nagy koreai akkumulátor-gyártó cégek Magyarországon akarják felfuttatni gyártásukat. A gödi üzem bővítése elleni helyi tiltakozásról a hazai sajtó is beszámolt. Most kiderült, hogy a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi üzemeinek ellátására két dél-koreai cég is elektrolit gyártó üzemet akar létesíteni Sóskút illetve Tatabánya határában. A Dongwha Electrolyte sóskúti elektrolitgyára és veszélyes hulladékot feldolgozó üzeme ellen tiltakozik a helyi lakosság. Indítottak egy petíciót, és mozgósítanak a november 30-ra tervezett közmeghallgatásra is. Támogassátok Ti is a küzdelmüket!

soskutelekrtolitgyar-atlatszo.jpgA Dongwha Electrolyte tervezett beruházásának látványterve (forrás: Átlátszó, CC BY-NC-SA 2.5)

A tegnapi nap érkezett hozzám egy megkeresés egy régi ismerősömtől, akik korábban szülőfalumban lakott, hogy a dél-koreai Dongwha Electrolyte cég tervezett elektrolitgyára és NMP újrahasznosító üzeme miatt aggódik a sóskúti lakosság, tudnék-e esetleg segíteni nekik. Elkezdtem utánajárni a dolognak, és közben a Zöld Civil facebook-oldal adminisztrátoraként is befutott hozzánk egy megkeresés, ezúttal a szomszédos Tárnokról ugyanebben az ügyben.

Mivel az e-Figyelő (Make ICT Fair) program keretében az elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásaival foglalkozunk, a gödi akkumulátor üzemmel kapcsolatos történéseket valamennyire nyomon követtem, erről a témáról májusban a Partizán TV is készített velem interjút.

A sóskúti elektrolitgyárral kapcsolatos lakossági tiltakozásról pár nappal ezelőtt beszámolt az Átlátszó is. A sóskúti és tárnoki lakosok indítottak egy petíciót a tervek megvalósítása ellen. A petícióhoz várják a küzdelmüket támogatók aláírását. Írd alá Te is!
A beruházással kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztály közmeghallgatást szervez november 30-án, 10 órakor a Sóskúti Községháza Dísztermében.
A beruházás ellen tiltakozó közösség facebook oldala itt található.

soskut_szorolap_tudta.jpg

Időközben azt is megtudtam, hogy egy másik dél-koreai cég Soulbrain pedig Tatabánya határában akar elektrolitgyárat létesíteni. A hírek szerint mindkét gyár a gödi illetve a komáromi akkumulátor-gyártó üzemet akarja ellátni.

tatabanya_eleltrolit_gyar_latvanyterv.jpg

A dél-koreai Soulbrain tatabányai elektrolitgyárának látványterve. (Forrás: GyőriHírek)

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1716274462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása