Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Ünnepeljük meg a javítás nemzetközi napját!

2020. október 16. - fidusz

Szombaton, október 17-én ünnepeljük a javítás nemzetközi napját. Az idei évben már mi is csatlakoztunk a nemzetközi kampányhoz, hogy megmutassuk a javítás fontosságát, a közösségi javításban rejlő erőt, amellyel bolygónk védelme érdekében jelentős mértékben csökkenthetjük az elektronikai és egyéb hulladékok keletkezését.

hungarian_2020_repair_day_repairheroes_insta.png
A javítás nemzetközi napját (Repair Day) minden év októberének harmadik szombatján ünnepeljük. Létrehozásának célja az, hogy a közösségi javításban rejlő erőt, amellyel bolygónk védelme érdekében jelentős mértékben csökkenthetjük az elektronikai és egyéb hulladékok keletkezését. A közösségi javítóműhelyek (Repair Café) mellett a javítás nemzetközi napján megünnepeljük a kicsi, helyi javítóműhelyeket, azokat az embereket, akik kezdeményezéseikkel nemet mondanak az elektronikai hulladékra, valamint az olyan társaságokra, cégekre, akik közzétesznek a javíthatósággal kapcsolatos információkat, elérhetővé tesznek alkatrészeket, a javításhoz szükséges információkat.
hungarian_2020_repair_day_pandemic_insta.pngAz idei javítás napjának fő témája "a javítás alapvető fontosságú", különösen a jelenlegi világméretű járvány idején. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy reflektorfénybe kerüljön a közösségi javítóműhelyek tevékenysége, a javítás "hősei", akiknek a ténykedése alapvető fontosságú, hiszen éppen akkor teszik levetővé eszközeink megjavítását, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A javításhoz és az újrahasználathoz kapcsolódó munkahelyek alapvető fontosságúak a járvány kapcsán a gazdaság zöld helyreállításában. Az iFixit becslése szerint minden ezer tonna elektronikai eszközre vetítve a hulladéklerakás 1 munkahelyet, az újrahasznosítás 15 munkahelyet, míg a javítás/szervizelés 200 munkahelyet teremt.

repair_eu.jpg
Nem sokkal az e-Figyelő (Make ICT Fair) progamunk elindítása után eljutottunk arra a felismerésre, hogy az elektronikai eszközeinkhez kapcsolódó környezeti- és társadalmi problémák csökkentésének legjobb módja, ha meghosszabbítjuk az elektronikai kütyük élettartamát. Ezért indítottuk el közel két évvel ezelőtt a tervezett elavulás elleni kampányunkat.

Először két fő célja volt az aláírásgyűjtésünknek: olyan jogszabályokat szorgalmaztunk, amelyek biztosítják, hogy:
- A tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen!
- A tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen!

tervezett_elavulas_peticio_matrica_1.jpg

Az aláírásgyűjtés mellett elkezdtünk kidolgozni egy szakpolitikai javaslatcsomagot, amelyben már

a) a javíthatóságra és javítási szektor támogatására:

Jogszabályi eszközökkel a gyártók számára kötelezővé kell tenni a javíthatóság könnyebbé tételét, többek között a javítási útmutatók közzétételi kötelezettségén keresztül, a termékek egyszerű, szabványos eszközökkel történő javíthatóságával, alkatrész utánpótlás biztosításával a termékek teljes elvárható élettartamára, beleértve a fizikai eszközöket és a szoftveres frissítéseket is. Gazdasági szabályozókkal, jogi eszközökkel, reklámokkal támogatni kell a szerviz szektor bővülését, többek között gyártóktól független országos szerviz-adatbázis létrehozásával, a szervizek megnyitásához és működéséhez nyújtott támogatásokkal, valamint akár csökkentett általános forgalmi adóval az alkatrészek és a javítási szolgáltatások számára.

b) egyéni, közösségi akciók támogatására vonatkozó javaslatokat is szorgalmaztunk:

Az állampolgárok felismerve a kiszolgáltatottságukat a gyártókkal szemben, számos közösségi kezdeményezést indítottak el, melyeket támogatni kell. Ilyenek többek között a repair kávézók, újrahasználati központok, csere börzék, adományozás, közösségi internetes felületek.

Időközben csatlakoztunk az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB), az ECOS, az iFixit Europe, a Runder Tisch Reparatur és a Restart Project által kezdeményezett Right To Repair kampányhoz is, amelynek célja a javításhoz való jogunkért való fellépés, valamint az eszközeink megjavításának népszerűsítése. Rajtuk keresztül jutott el hozzánk a javítás nemzetközi napjának (Repair Day) híre, és örömmel csatlakoztunk a kampányhoz mi is.

Közösségi média felületeinken és az e-Figyelő blogon e héten igyekszünk nektek bemutatni néhány jó kezdeményezést (a javítás hőseit), és bátorítunk titeket is, hogy új eszközök vásárlása helyett javítsátok/javíttassátok meg elromlott kütyüiteket, cuccaitokat!

Az "NDK - nem dobom ki / újragyártom" vlog első adásában Biró Szabolcs, az Óbudai Egyetem mestertanára egy eltörött műanyagalkatrészt reprodukál, sőt, az újragyártott darab sokkal tartósabbnak ígérkezik, mert olyan anyagból készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016241536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása