Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Black Friday időgépünk: jövőre már 10 év garancia és a tervezett elavulás betiltása

2019. november 27. - fidusz

A Black Friday őrületre válaszul, a Ne Vásárolj Semmit! Nap keretében már a jövő évi "Black Friday akcióját" hirdeti meg a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület: legyen 10 év garancia a 2020 őszén piacra kerülő termékekre, és addigra a tervezett elavulás is tiltott legyen!

blackfriday_idogep_1080px.jpg

A Fekete Péntek (Black Friday) új termékek beszerzésére ösztönző akcióival veszi kezdetét a karácsonyi bevásárlási láz. A szeretet ünnepe előtti, valaha a fény születését váró adventi időszak mára a bolygónk tönkretételében kulcsszerepet játszó fogyasztási őrületet csúcsrajárató hónapává alakult át. A Black Friday akciók ideje alatt többnyire különféle elektronikai termékek (okostelefonok, tabletek, számítógépek, televíziók, hűtők stb.) beszerzése kapcsán tapossák egymást az emberek, pedig lehet hogy nem is lenne rájuk szükségük: csak az "akció” és a reklámok keltik bennük ezt az igényt.

Azért, hogy az elektronikai eszközeinket újra cseréljük, az ilyen akciók és a reklámok mellett más trükköket is bevetnek a gyártók. Ilyen eszköz például a termékekbe beépített tervezett elavulás. A számítógép egy héttel – az egyébként is rövid – garancia idő után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, a nyomtató az új tintapatron beszerelése után sem akar működni.

A tervezett elavulás nemcsak hibás és javíthatatlan készülékeket jelent: az újabb, divatosabb készülékek megjelentetése is ebbe a kategóriába esik. A tervezett elavulás a gyakorlatban is innen származik.

Ha jobban belegondolunk, a tervezett elavulás miatt az “akciósan” megvásárolt eszközök, telefonok hosszú távon valójában drágák: sokszor másfél-két évenként arra kényszerülünk, hogy újabb és újabb okostelefont vagy más elektronikai eszközt vegyünk – és ez nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, de az új készülékek előállítása komoly környezetterheléssel is jár.

Ezért azt kérjük az emberektől, ne dőljenek be a Black Friday akciós reklámoknak, hanem inkább csatlakozzanak a Ne Vásárolj Semmit! Naphoz, és ahelyett, hogy az üzletekbe sietnének, dőljenek hátra, és gondolkodjanak el, tényleg szükségük van-e az adott termékre – hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédő Szövetségének ügyvezető elnöke.

Környezeti szempontból az a legjobb megoldás, ha igyekszünk meghosszabbítani az elektronikai eszközeink életét. Amit lehet, próbáljunk megjavítani, javíttatni. Ha pedig mégis a vásárlás mellett döntünk, próbáljunk felújított (refurbished) eszközöket vásárolni, lehetőleg legalább 3 év garanciával, de ha új terméket veszünk akkor is keressünk olyat, amelyhez minimum 3, esetleg 5 év garancia jár – tette hozzá Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programfelelőse.

black_friday_19_fb_cover.png

Annak érdekében, hogy a fogyasztóknak a jövőben könnyebb lehetőségük legyen tartós, hosszú életű termékeket vásárolniuk folytatjuk a tervezett elavulás betiltását szorgalmazó kampányunkat. [1] Ezért a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége olyan törvényt kezdeményez, amely biztosítja, hogy:
a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen;
a tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen. [2]

Ezzel a kampánnyal mi már most meghirdetjük a jövő évi Black Friday akciónkat, azzal a céllal, hogy egy év múlva okostelefonokat már 5 év garanciával, tartós fogyasztási cikket pedig 10 év garanciával lehessen vásárolni – összegezte Fidrich Róbert.

[1] Az aláírásgyűjtő kampányhoz itt lehet csatlakozni

[2] További információk a tervezett elavulásról és a kampányról

tervezett_elavulas_peticio_matrica_1.jpg

Egy kis történelem:

A Ne Vásárolj Semmit! Napot a Black Fridayre mintegy válaszul találta ki az Adbusters magazin 1992-ben. Hazánkban az első Ne Vásárolj Semmit! Nap akciót az ETK (Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület) szervezte kb. 22 évvel ezelőtt. A következő években főleg a HUMUSZ tagszervezetei szerveztek az ország számos városában akciókat ebből az alkalomból. Ennek keretében az egyik legszellemesebb ötlet a nyíregyházi székhelyű Bors Alapítvány által kitalált pénztárca zárjegy volt.

penztarca_zarjegy_bors_orig.jpg
Pénztárca zárjegy a Bors Alapítvány másfél évtizeddel ezelőtti akciójából.

A 2000-es évtized közepétől a Tudatos Vásárlók Egyesülete karolta fel a témát, s be is jegyezték a nevasaroljsemmitnap.hu domaint. Az utóbbi években a Magyar Természetvédők Szövetsége  (MTVSZ) és tagszervezetei szerveztek akciónapokat ebből az alkalomból. Tavaly pedig az e-Figyelő (Make ICT Fair) kampány keretében az Fenntarthatóság Felé Egyesület és az MTVSZ indított kampányt ezen a napon a tervezett elavulás ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715327626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2019.11.28. 11:45:40

Egy kis történelem:

A Ne Vásárolj Semmit! Napot a Black Fridayre mintegy válaszul találta ki az Adbusters magazin 1992-ben. Hazánkban az első Ne Vásárolj Semmit! Nap akciót az ETK (Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület) szervezte kb. 22 évvel ezelőtt. A következő években főleg a HUMUSZ tagszervezetei szerveztek az ország számos városában akciókat ebből az alkalomból. Ennek keretében az egyik legszellemesebb ötlet a nyíregyházi székhelyű Bors Alapítvány által kitalált pénztárca zárjegy volt.

A 2000-es évtized közepétől a Tudatos Vásárló Egyesülete karolta fel a témát, s be is jegyezték a nevasaroljsemmitnap.hu domaint. Az utóbbi években a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezetei szerveztek akciónapokat ebből az alkalomból. Tavaly pedig az e-Figyelő (Maka ICT Fair) kampány keretében az Fenntarthatóság Felé Egyesület és az MTVSZ indított kampányt ezen a napon a tervezett elavulás ellen.
süti beállítások módosítása