Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Tervezett elavulás: az SSD négy év után tönkremegy!

2020. május 26. - fidusz

Két számítógépgyártó óriás, a DELL és a HP a közelmúltban figyelmeztette üzleti ügyfeleit, hogy néhány SSD típus, amelyet adattároló tömbjeikbe építettek, 40 ezer óra működés után, vagyis nagyjából 4 év és 206 napnyi használatot követően tönkremegy, adatvesztést produkál.

hpe_hp_proliant_servers.png

A hibát produkáló DELL és HP adattároló tömbökben egyaránt Sandisk SSD-k találhatóak. A SSD-ket gyártó Western Digital (a SanDisk anyavállalata) nem kommentálta az ügyet. A fent említett számítógépgyártó cégek a háttértárolók idő előtti leállását hibás szoftverműködésnek (bug) tulajdonítják. Az érintett SSD modellek között találhatóak a HP 800 GB és 1600 GB közötti, HPD7-es firmware-rel ellátott adattároló tömbjei, valamint a DELL EMC SAS-12Gbps SSD-vel ellátott adattároló tömbjei. Időközben a HP és a DELL is kiadott firmware-frissítéseket a probléma orvoslására.

hpe-affected-drive.jpg

A Western Digital tervezett elavulást alkalmaz a háttértárolóiban?

A GreenIT.fr szerint nem véletlen, hogy ezek az SSD-k pontosan 40 ezer óra működés után tönkremennek. Noha szinte lehetetlen bizonyítani a Western Digital megközelítésében a szándékosságot, a portál emlékeztet arra, hogy 2012 januárjában a Western Digital 3 évről 2 évre csökkentette az átlagfogyasztókat megcélzó Caviar Blue, Caviar Green és Scorpio Blue modelljeire vállalt jótállási időt, hogy a garancia hosszabbításért pénzt kérhessen. 2011-ben pedig a Samsung merevlemez üzletágának felvásárlását követően a Seagate kihasználva az alkalmat szinte felére csökkentette termékeinek jótállásái idejét: az üzleti felhasználók számára gyártott merevlemezek esetében 5 évről 3-ra, az átlagfogyasztóknak gyártott eszközöknél pedig 2-ről 1 évre.

A tervezett elavulás mostani példája is arra utal, milyen könnyű elérni egy eszköz tervezet elavulását illetve meghosszabbítani működési időtartamát egy egyszerű szoftverfrissítéssel.

Ez az eset is aláhúzza a fontosságát egy a gyártók számára kötelező szigorú jogszabály bevezetésének, amely nagyobb átláthatóságot követelne meg, hogy a vásárlás előtt egyértelmű információink legyek egy adott termék várható élettartamáról. GreenIT.fr szerint már egy 5 éves kötelező jótállási idő előírása megoldaná ezt a problémát.

Ne hagyd, hogy átverjenek a multik!
Mondj nemet a tervezett elavulásra!

Írd alá a petíciónkat!


tervezett_elavulas_peticio_matrica_1.jpg

Frissítés: A HP egyes SSD-inél 2019. novemberében már találtak egy hasonló hibát, akkor 32 768 óra után romlottak el az adattároló egységek. A HP 2020 márciusi közleménye szerint a mostani 40 ezer óra utáni meghibásodás hasonló eset, de a kettőnek nincs köze egymáshoz.

(Forrás: GreenIT.fr, AnandTech,Blocks & Files, Reddit)

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015446226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2020.05.26. 21:27:10

A HP egyes SSD-inél 2019. novemberében már találtak egy hasonló hibát, akkor 32 768 óra után romlottak el az adattároló egységek. A HP 2020 márciusi közleménye szerint a mostani 40 ezer óra utáni meghibásodás hasonló eset, de a kettőnek nincs köze egymáshoz.

"While the failure mode is similar, this issue is unrelated to the SSD issue detailed in this Customer Bulletin released in November 2019, which describes an SSD failure at 32,768 hours of operation"
support.hpe.com/hpesc/public/docDisplay?docLocale=en_US&docId=a00097382en_us
süti beállítások módosítása