Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

A Black Friday őrület helyett: a tervezett elavulás betiltását szorgalmaztuk a pénteki akciónapon

2018. november 24. - fidusz

Ezen a hétvégén tetőfokára hág a Fekete Péntek (Black Friday) akciók hatására a bevásárlási láz, és a reklámoknak bedőlve sokan új termékeket vásárolnak. A bolygónkat tönkretevő fogyasztói őrület helyett azonban a pazarlást felpörgető tervezett elavulás betiltását szorgalmazta pénteki akciónapján a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

akcio_kep.jpg

A Fekete Péntek (Black Friday) új termékek beszerzésére ösztönző akcióival veszi kezdetét a karácsonyi bevásárlási láz. A szeretet ünnepe előtti, valaha a fény születését váró adventi időszak mára a bolygónk tönkretételében kulcsszerepet játszó fogyasztási őrületet csúcsrajárató hónappá alakult át. [1] A Black Friday akciók ideje alatt többnyire különféle elektronikai termékek (okostelefonok, tabletek, számítógépek, televíziók, hűtők stb.) beszerzése kapcsán tapossák egymást az emberek, pedig lehet hogy nem is lenne rájuk szükségük, csak az "akció” és a reklámok keltik bennük ezt az igényt.

Azért, hogy az elektronikai eszközeinket újra cseréljük, az ilyen akciók és a reklámok mellett más trükköket is bevetnek a gyártók. Ilyen eszköz például a termékekbe beépített tervezett elavulás. A számítógép egy héttel – az egyébként is rövid – garancia idő után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, a nyomtató az új tintapatron beszerelése után sem akar működni. Az újabb okostelefonokban már ki sem lehet cserélni az akkumulátorokat, ha az elöregszik, vegyünk új telefont.

hekka_5952.JPG

 Egyre több példa utal arra, hogy ez nem véletlen, hanem a gyártók szándékosan úgy tervezik meg a nekünk eladott eszközöket, hogy az élettartamuk csökkentésével a fogyasztót új termék megvásárlására ösztönözzék. A tervezett elavulás egy olyan stratégia, mellyel tudatosan csökkentik az időt, ameddig egy terméket használni tudunk vagy akarunk. Az ezt lehetővé tevő technika lehet például a szándékos hiba beépítése, sérülékeny eszköz tervezése, a javítás megnehezítése, drágává tétele, vagy akár a sűrűbb, elsősorban a külsőt érintő változtatások.

A tervezett elavulás egyre többször nyer bizonyítást. Tavaly decemberben az Apple kénytelen volt beismerni, hogy szándékosan lassítják a telefonokat. Egy hónappal ezelőtt egy olasz hatóság az Apple-t 10 millió, a Samsungot 5 millió euróra büntette a telefonok lassítása miatt. Franciaországban egy a tervezett elavulást tiltó jogszabály alapján folyik per az Apple ellen ugyanezért.

A tervezett elavulás rossz az embereknek. A reklámokkal, akciókkal vagy a tervezett elavulás trükkjeivel újabb és újabb készülékek vásárlására veszik rá a fogyasztót Rossz minőségű terméket adnak el nekik, amire lehet nincs is szüksége, ami hamar elromlik vagy könnyen tönkremegy. Közben az elektronikai eszközöket még mindig emberek szerelik össze távol-keleti gyárakban embertelen körülmények között, olyan vegyi anyagokat belélegezve nap mint nap, amelyeket nálunk már rég betiltottak.

A tervezett elavulás rossz a környezetnek. Európában a fogyasztók átlagosan 1,5-2 évente újra cserélik a mobiltelefonjaikat. Ezzel is hozzájárulunk a hulladékhegyek növeléséhez. Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak: a nyersanyagok kibányászása, az összeszerelés, a szállítás, a csomagolás mind jelentős környezetterheléssel jár.

A Black Friday őrületre adott válaszként a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége aláírásgyűjtő kampányt indított, amelynek célja megnehezíteni a tervezett elavulást. Ezért olyan törvényt kezdeményeznek, amely biztosítja, hogy:

  • a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen;
  • a tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen.

ne_hagyd_2.JPG

Ne dőljünk be az óriáscégek trükkjeinek, amelyekkel újabb és újabb termékek vásárlásra próbálnak minket rávenni! Arra kérjük inkább az embereket, hogy a mai napon inkább dőljenek egy kicsit hátra, gondolkozzanak el azon, milyen környezeti terhet és társadalmi károkat okoz egy-egy új elektronikai eszköz gyártása és a fogyasztókhoz való eljuttatása – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője.

A Fekete Péntekre meghirdetett akciók, a reklámok és más trükkök, például a tervezett elavulás által gerjesztett bolygópusztító fogyasztói őrület helyett most egy olyan kezdeményezéshez kérjük a jóérzésű emberek csatlakozását, amellyel bolygónk is jól jár és a felhasználók is. A tervezett elavulást betiltását szorgalmazó javaslatunk hatására tartósabb eszközökhöz jutnának a fogyasztók, amely pénztárcájukat is kíméli, és a természeti erőforrások felhasználását, valamint a hulladék keletkezés mértékét is enyhíti – tette hozzá Fidrich Róbert.

alair_5931.JPG

Az aláírásgyűjtő kampányhoz a www.ffegyesulet.hu honlapon lehet csatlakozni, majd a következő hónapokban vidéki akciónapokon is folytatjuk az aláírásgyűjtést.

Jegyzetek:

[1] Kardos Gábor filozófus néhány nappal ezelőtt mindezt úgy fogalmazta meg, hogy "A Fekete Péntek a Fehér Karácsony igazi arca, amikor elkezdik csúcsra járatni a bolygófogyasztást mint ünnepet. Pedig a legszebb ajándék az lenne a Földnek, ha nem vennénk semmit..."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714390292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása