Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

A tervezett elavulás helyett

2018. március 06. - fidusz

A mobiltelefongyártó cégek "gondos" tervezéssel, marketinggel és mindenféle piszkos trükkök bevetésével arra kényszerítenek bennünket, hogy másfél-kétévente új készülékre cseréljük okostelefonunkat. Az új készülék megvásárlása növeli a gyártók bevételét, a régi készülék pedig a hulladékhegyeket. Pedig lehetne más üzleti modellt is választani: könnyen javítható, cserélhető alkatrészeket tartalmazó, moduláris felépítésű készülékeket gyártani, amelyek akár öt-hat éven át is gond nélkül használhatóak.

Tapasztaltátok vagy ismerőseitektől hallottatok már olyan esetről, hogy a számítógép, mobiltelefon néhány nappal azt követően romlik el, hogy lejárt az egy éves garancia? Vagy másfél-két évnyi használat után a telefon szinte a használhatatlanná válik, annyira belassul? Vagy nem voltál elég óvatos, és a kijelzője összetört, s a javítása többe kerül, mintha egy új készüléket vennél? És egyébként is, egy két éves telefon már elavultnak számít, ha menő akarsz lenni, veszel egy vadiújat!

A különféle elektronikai kütyüket, mobiltelefonokat gyártó cégek abban érdekeltek, hogy minél több készüléket eladjanak nekünk, ezért egyre több jel utal arra, hogy sokszor már eleve úgy tervezik őket, hogy másfél év használat után elképesztő módon belassuljanak, hogy így is rákényszerítsenek minket a váltásra. Régebben a mobiltelefonok tönkrement akkumulátorait még viszonylag könnyel ki lehetett cserélni, manapság viszont már szinte csak olyan okostelefont lehet vásárolni, amelynek az akkumulátora nem - vagy csak nehezen, drágán -- cserélhető, ezzel is arra próbálnak rávenni, hogy új készüléket vásároljunk. Pár hónappal ezelőtt egy nagy botrányt követően az Apple is kénytelen volt elismerni, hogy szándékosan lassítja az iPhone telefonokat, ha az akkumulátorok elöregednek, így próbálták rábírni a felhasználókat új készülék vásárlására. Pedig egy egyszerű akkumulátorcsere megoldotta volna a problémát, de hát a felhasználók elöl azt is elhallgatták, hogy a cég szándékosan lassítja az idősödő telefonokat.

Az a felvetés, hogy egyes gyártók már eleve úgy tervezik az elektronikai kütyüket és más eszközöket, hogy egy idő után arra kényszerülj, hogy új készüléket vegyél, nem új keletű, sőt neve is van a módszernek: tervezett elavulás. Pár évvel ezelőtt a francia Arte televízió dokumentumfilmet is készített a témáról A villanykörte összeesküvés - a tervezett elavulás története címmel. Egyesek persze városi legendának tartják a "tervezett elavulás" elméletét, de az mindenképpen tény, hogy függetlenül attól, hogy szándékos a telefongyártó cégek hozzáállása vagy csupán a gazdasági szükségszerűség, a versenyképesség érdekében gyártanak olyan készülékeket, amelyek másfél-két év elteltével használhatatlanná válnak, az tény hogy az ő bevételüket növeli, ha újat veszel, miközben a környezeti károk viszont növekednek.

Egy a témával foglalkozó cikkben találtam az alábbi gondolatsort:
"A mai felgyorsult világunkban nincs ideje egy-egy kütyünek ténylegesen elhasználódnia. A gyártók szinte évente új modelleket tolnak az arcunkba. Ha a tavalyi modell örökké tartana, akkor csak abban bízhatnának, hogy a legújabb, legmodernebb okostelefon iránti vágyunk miatt hajszoljuk magunkat az új vásárlásába. Erre vannak a reklámok, melyek sulykolják, hogy vegyél újat. De ha ez mégsem jönne össze, akkor jön a tervezett elavulás és kétévente úgyis veszünk majd újat."

Mindenesetre, Franciaországban 2015 augusztusában hoztak meg egy törvényt a tervezett elavulás alkalmazása ellen, s a jogszabály értelmében bűncselekménynek számít bármely termék élettartamának szándékosan csökkentése azért, hogy azzal újabb vásárlásokra ösztönözzék a fogyasztókat. Végül pont a tervezett elavulást tiltó jogszabályra hivatkozva perelte be egy aktisivta csoport az Apple-t, mert az lelassítja a régebbi iPhone-okat. A hírek szerint akár 11,5 milliárd dollárra is megbüntethetik az óriáscéget. Hasonló a helyzet Olaszországban is, ahol a trösztellenes hatóság szintén tervezett elavulás vádjával nyomoz az Apple és a Samsung után is. 

Moduláris telefon

Pedig lehetne úgy tervezni ezeket a kütyüket, hogy akár öt évig is gond nélkül használhatóak legyenek, ne kelljen lecserélni az egész készüléket, ha tönkre megy az akkumulátor, könnyen javítható, cserélhető alkatrészeket tartalmazó, moduláris felépítésű készülékeket is lehetne gyártani, amelyek akár öt-hat éven át is gond nélkül használhatóak.

A moduláris okostelefon olyan telefon, amelyhez olyan alkatrészeket használnak, amelyek a moduláris felépítésnek köszönhetően függetlenül cserélhetőek vagy frissíthetőek (upgradelehetőek). A cél az elektronikus hulladékok mennyiségének csökkentése, az alacsonyabb javítási költségek valamint a felhasználó kényelmének biztosítása. A legfontosabb rész az alaplap, amelyhez a többi elem (mint például kamerák, akkumulátorok) csatlakoztathatóak. Ezeket könnyen eltávolítható modulokban helyezik el, amelyek anélkül cserélhetőek, hogy az egészet újra kellene forrasztani. Az alkatrészeket nyílt forrású hardver szaküzletekben be lehetne szerezni.

fairphone_modulok_sparepartsheader.png

A Fairphone 2  moduljai: 1.) kijelző modul 2.)  kamera modul 3.) aksi 4.) mag modul 5) felső modul 6) alsó modul (Forrás: Fairphone)

A moduláris felépítésű telefon ötlete már évekkel ezelőtt felmerült. Kezdetben a Google is felkarolta a Project Ara kezdeményezést, az elmúlt években többször is olvashattunk róla, hogy hamarosan már a boltokba kerül a moduláris telefon, de a végén a Google mégis kihátrált a projekt mögül. Végül az első kereskedelmi forgalomban is kapható tartósnak szánt, moduláris felépítésű telefon a holland Fairphone társadalmi vállalkozás által kifejlesztett Fairphone 2 lett, amelyet 2015. decemberében hoztak forgalomba.

fairphone_2_wikipedia.jpg

 Vannak még más gyártók által is modulárisnak nevezett készülékek (pl. Moto Z a Lenovotól ill. az LG G5), de ezek szerintem nem teljes mértékben felelnek meg azoknak a követelményeknek, ami nekem egy moduláris telefon kapcsán eszembe jut. Talán még a német Shift GMBH által kifejlesztett Shift6m ami lerások alapján tényleg moduláris telefonnak nevezhető.  A Shift6m-et már lehet előrendelni, a hírek szerint 2018. márciusában már ki is szállítják.

 shift6m_fb.jpg

A Shift6m moduljai (Forrás: a ShiftPhones facebook oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10013719634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.01.27. 21:57:43

Ez egy nagyon szuper ötlet, még nem találtam Magyarországon Fairphone márkájú terméket, de mindig nézem mi a friss és mi az új. www.ujsagomat.hu/emag/ hátha itt is lesz majd

fidusz 2019.01.31. 14:47:31

Sajnos, a Fairphone-t Magyarországon nem forgalmazzák :(
Tudomásom szerint Ausztriában a Telekom árusít Fairphone 2-t.
süti beállítások módosítása