Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Tüntetni indultunk, ünnepelni érkeztünk

2020. február 01. - fidusz

Csütörtök délután, miután megérkezett a Verespatak megmentéséért küzdő barátainktól a román elnök kiábrándító válaszlevele, Stephanie Danielle Roth, a kampány Goldmann Környezetvédelmi-díjas motorja, azt mondta, ahhoz hogy elérjük, Verespatak mégis felkerüljön az UNESCO világörökség listájára, csodát kell tennünk. Kérte, hogy szervezzünk másnapra egy tüntetést a budapesti román nagykövetség elé.

2020_januar_31_verespatak-15.jpg

Fotó: Tóth Zsuzsanna

Aztán nem sokkal a kezdés előtt jött a hír, hogy a román kulturális miniszter bejelentette, még ma benyújtja az UNESCO-hoz a világörökséggé nyilvánításhoz szükséges dokumentumokat. Véghez vittük a Steph által áhított csodát!

2020_januar_31_verespatak-1.jpg

"Tüntetni indultunk ünnepelni érkeztünk." (Fotó: Tóth Zsuzsanna)

2020_januar_31_verespatak-12.jpg

Kevesebb, mint egy nap állt rendelkezésünkre a mozgósításhoz, de azért jó sokan gyűltek össze a román követség előtt péntek délután. (Fotó: Tóth Zsuzsanna)

2020_januar_31_verespatak-6.jpg

Egy kétszeresen újrahasznosított transzparens még 2013-ból ill. a korábbi évekből. Előző életét megelőzően egy klímatüntetés résztvevője volt. (Fotó: Tóth Zsuzsanna)

2020_januar_31_verespatak-8.jpgMég egy újrahasznosított transzparens: egy 2006-os verespataki Szénafesztivál (Fanfest) molinójából vágtuk ki a román nyelvű "Mentsük meg Verespatakot!" logót. (Fotó: Tóth Zsuzsanna)

2020_januar_31_verespatak-4.jpg
A Verespatakon aranybányát tervező cég 4,4 millárd dolláros ISDS-peren keresztül szeretne kikényszeríteni a beruházás engedélyezését. E per hatására a román kormány elbizonytalanodott Verespatak világörökséggé nyilvánítát illetően. Szerencsére a végén mégsem hátrált meg a román kormány. (Fotó: Tóth Zsuzsanna)

2020_januar_31_verespatak-3.jpg

Fotó: Tóth Zsuzsanna

Köszönjük mindenkinek, aki kivette a részét ebből a csodából! Köszönjük akik eljöttek, köszönjük mindazoknak, akik besegítettek a mozgósításba. Most itt van az ünneplés ideje.

"Zengőből nem lesz állomás
/ Verespatakon aranymosás"

2020_januar_31_verespatak-29.jpg

Fotó: Tóth Zsuzsanna

Éljen Verespatak!

kocsis_tiborral.jpg
Csoportkép Kocsis Tiborral, a Verespatakról szóló Új Eldorádó és a 300 tonna arany c. dokumentumfilmek rendezőjével. (Fotó: MTVSZ)

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915449674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása