Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Az e-hulladék hegyek helyett: felújított számítógép 5 év garanciával

2020. február 14. - fidusz

Minden egyes újonnan legyártott elektronikai eszköz (okostelefon, noteszgép, tablet és egyéb kütyük) megvásárlásával tovább növeljük digitális ökológiai lábnyomunkat. Az elektronikai hulladék-hegyek növelésének elkerülésére az egyik ajánlott módszer új számítógép helyett a felújított (refurbished) noteszgépek beszerzése. Most találtunk egy olyan helyet, ahol akár 5 év garanciával, egész olcsón beszerezhetünk pár évvel ezelőtt még csúcskategóriásnak számító felújított számítógépet.

gorefurbished.pngA kép forása: https://www.gorefurbished.hu/

Bő két évvel ezelőtt, amikor elindult az e-Figyelő (Make ICT Fair) programunk, kérdeztük külföldi partnereinket, hogy az ő tapasztalataik alapján számítógép váráslása esetén mi lenne a leginkább fenntartható megoldás, azt mondták: "refurbished" számítógép. A "refurbished" (magyarul: felújított) elektronikai eszközök Ez olyan elektronikai eszközöket takar, amelyeket korábban visszavittek/visszaküldtek a gyártóhoz vagy a forgalmazóhoz, és ezért már nem tudják őket új termékként árusítani. Általában ezeket az eszközöket alapos tesztelés és ráncfelvarrás után az eredeti gyártó felújítja, s ezt követően kerülnek újra értékesítésre.

Itthon talán ez a "refurbished" számítógépek kategória valamennyire keveredik a nagyobb vállalatok és egyéb intézmények által levetett használt gépekkel, amelyeket aztán hazai vállalkozások újítanak fel. Mindenesetre, már évek óta lehet kapni jó áron nálunk olyan használt, felújított noteszgépeket, amelyek korábban 400-500 ezer forintos, csúcskategóriás gépnek számítottak. Ismerünk olyan nagytarcsai céget, amelynél akár 3 év garanciával, 480 GB SSD-vel, 16 GB RAM-mal kibővített felújított gépeket is lehet vásárolni.

Ma viszont rábukkantunk egy olyan felújított számítógépekkel foglalkozó cégre, amelytől - illetve viszonteladói partnereitől -  akár 5 év garanciával ellátott felújított noteszgépet lehet venni szinte az ország teljes területén. Ez az igazi fellépés a tervezett elavulás ellen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615474226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása