Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

A Szembesítéstől Szodomáig: két film, amely bemutatja, hogy okostelefonod miatt meghalnak az emberek

2018. november 21. - fidusz

Az elmúlt hetekben a hazai nagyközönség több fórumon is belepillanthatott milyen elborzasztó körülmények között szerelik össze mobiltelefonjainkat és más elektronikai kütyüket a kínai üzemekben. Egy műegyetemi beszélgetésünkön ill. másnap egy konferenciánkon hongkongi vendégünk tartott előadást a kínai helyzetről. A következő napokban pedig Verzió Dokumentumfilm Fesztivál keretében vetített Szembesítés c. film révén kaptunk betekintést abba, hogy az okostelefont összeszerelő munkások közül sokan súlyosan megbetegedtek ill. meg is haltak amiatt, hogy a munka veszélyes vegyianyagokkal érintkeztek. Szintén a Verzió Filmfesztiválon vetítették az Üdvözöljük Szodomában c. filmet, amely pedig egy ghánai elektronikai hulladéklerakó telepet mutat be. Reméljük, e két film jövőre szélesebb közönséghez is eljut majd.

xya.jpg

Elöljáróban most beidézzük a film rövid ismertetőjét:

Ji JeTing foglalkozásból eredő leukémiában szenved, és megpróbál kártérítést kapni a munkaadójától. Szeretne másokon segíteni, ezért beszáll egy foglalkozási betegségek és munkahelyi balesetek áldozatait támogató nonprofit szervezetbe, ahol rájön, hogy tucatjával vannak olyanok a körzetében, akik okostelefonok gyártása során szenvedtek mérgezést. Kutatásai során felfedezi, hogy a leukémiás betegségek gyakoribbak az Apple fő beszállítója, a Foxconn környezetében. Eljut számos munkáshoz, akinek a családja a túlélésért küzd a kezelési költségek súlya alatt nyögve. Amikor szembesíti a helyi üzemeket a felfedezésével, a saját biztonságát kockáztatja, mert jelentős erők mozdulnak meg ellene.

 

Később majd részletesen is beszámolunk a filmről ill. a hongkongi vendégünktől Pak Kin Wantól hallottakról, de a tegnap indított poszter kampányunkban felhasznált idézetek is elég jól leírják a kínai összeszerelő üzemekben uralkodó körülményeket.

e-campaign_hu_1.jpg

Három mondatban összefoglalva a lényeg:

A hét 6 napján, napi 12 óra megfeszített munka, alacsony fizetésért. Sokszor olyan vegyianyagokkal (benzol, n-hexán), amelyektől súlyosan megbetegszenek. Ezekben az összeszerelő üzemekben még szakszervezeteket sem hozhatnak létre az érdekeik képviseletére.

e-campaign_hu_2.jpg

Érdemes még elolvasni a filmről a 444.hu oldalain megjelent ismertetőt is.

Idén novemberben a filmet a fővárosban két alkalommal, Pécsett pedig egyszer vetítették. Emellett nov. 7-én délelőtt a DiákVerzió keretében volt vetítés középiskolai diákoknak. Ez utóbbi vetítést követő beszélgetésen mi is részt vettünk, amelyen hongkongi vendégünk, Pak Kin Wan saját tapasztalatai alapján megerősítette a filmben látottak valóságtartalmát, s azt is megjegyezte hogy a film több szereplőjét személyesen is ismeri.

e-campaign_hu_3.jpg


"A fizetés, amelyet az okostelefonod összeszerelése során kapok, egyszerűen nem elég arra, hogy tisztességesen megéljek."

(egy korábban az elektronikai iparban dolgozó kínai munkás)

e-campaign_hu_4.jpg

 "Amikor az igazgató rájött, hogy tényleg be fogom perelni, mert a munkahelyem miatt tartósan megbetegedtem, meglátogatott a kórházban. Megkérdezte, mennyi pénzért állnék el a pertől. Azt válaszoltam neki, hogy ez nem a pénzről szól, hanem az életről, és elküldtem."

(egy elektronikai iparban dolgozó kínai munkás, aki foglalkozási megbetegedésben szenved)

 e-campaign_hu_5.jpg

Az elektronikai eszközeink kapcsán azonban nemcsak az összeszerelés problémás. Az elektronikai hulladékok jelentős részét Kínában hasznosítják újra. Az esetek többségében védőfelszerelés nélkül dolgozva, súlyos környezet- és egészségkárosító módon  között dolgozva nélkül nyerik ki a hasznosítható nyersanyagokat az elektronikai hulladékból. Az e-hulladék feldolgozásának leghírhedtebb helyszínén, a kínai Guiju környékén a gyermekek vérében átlagosan 54%-kal magasabb az ólomtartalom, 80%-uk légúti betegségekben szenved.

e-campaign_hu_6_jav.jpgA Black Friday akciók keretében megvásárolt elektronikai eszközök nagy része rövid időn belül a hulladékhegyeket fogja növelni vagy az e-hulladék feldolgozásban résztvevők egészségét fogja károsítani. Azzal, hogy  elektronikai hulladékok feldolgozása is milyen embertelen körülmények között zajlik Kínában, először talán Annie Leonard Az elektronikai termékek története c. filmjében szembesülhetett a magyar nagyközönség. A Verzió Filmfesztiválon vetített az Üdvözöljük Szodomában c. filmben pedig egy ghánai elektronikai hulladéklerakó telepen uralkodó körülményekbe kaptak betekintést a nézők.

szodoma_verzio.jpgKép az Üdvözöljük Szodomában c. dokumentumfilmből.

Részlet a HVG online oldalain a filmről megjelent ismertetőből:
"Szodoma a Föld egyik legmérgezőbb helye, mégis mintegy hatezer férfi, nő és gyerek éli itt a mindennapjait. A szemét elégetésével rezet nyernek ki a mi elektromos hulladékainkból, amit aztán eladnak.
Az osztrák Florian Weigensamer és Christian Krönes brutálisan erőteljes képi világgal ragadja meg azt a földi poklot, aminek létezéséhez nap mint nap hozzájárulunk. Személyes tragédiák bontakoznak ki a Mad Max-szerű tájban"

 

Az Üdvözöljük Szodomában c. dokumentumfilm előzetese.


Gondold át ezeket is, mielőtt bedőlsz a BlackFriday reklámoknak és új kütyüt vásárolnál!

Új elektronikai eszközök vásárlása helyett  támogasd inkább a tervezett elavulás betiltását szorgalmazó petíciónkat!

* * *

A Verzió Dokumentumfilm Fesztivál csaptatától megtudtuk, hogy februárban a Re-Verzió keretén belül a novemberi fesztivál legjobb filmjeiből készített  válogatás-program során lehet, hogy újra levetítik a Szembesítés ill. az Üdvözöljük Szodomában c. filmeket. Ezen felül lesz majd lehetőség zárt körű iskolai vetítésekre is. Reméljük, azokba az iskolákba is eljut majd a film, amelyek részt vettek a tavaszi e-Figyelő vetélkedőnkön.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714385050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2019.04.25. 18:05:56

Az IPEN és a Basel Action Network friss tanulmánya szerint a ghánai Accra környékén tenyésztett tyúkok tojásai rendkívül mérgezőek, dioxin-tartalmuk 220-szorosa az európai élelmiszerbiztonsági határértékeknek. A tojásokban kimutatott szennyezőanyagok a közelben található "Szodoma" néven is emlegetett városrészből kerülnek ki a környezetbe, amely elektronikai hulladéklerakó telepkén működik. Az európai elektronikai hulladék jelentős része itt köt ki.
meta.eeb.org/2019/04/25/toxic-eggs-expose-growing-e-waste-crisis/

fidusz 2020.12.02. 10:52:24

A Szembesítés (Complicit) c. film angol nyelvű, nyilvános változata:
www.youtube.com/watch?v=HbQEhWgdPt0
süti beállítások módosítása