Elektronikai eszközeink környezeti és társadalmi hatásai

e-Figyelő

Az elektronikai cuccok teljes élete

2018. február 11. - fidusz

Az elektronikai és informatikai eszközeink (okostelefonok, tabletek, noteszgépek) élete nem akkor kezdődik, amikor megvásároljuk vagy ajándékba kapjuk, s nem ér véget akkor, amikor megunjuk vagy újra cseréljük őket. Egy-egy ilyen termék teljes életútja a legyártásáshoz és hozzá felhasznált csomagoláshoz felhasznált nyersanyagok kitermelésével kezdődik. Figyelembe kell venni továbbá a készülékek legyártása során felhasznált energiát illetve a gyártási folyamat során bekövetkező környezetkárosítást, valamint a társadalmi hatások között az üzemekben alkalmazott munkakörülményeket is. A használat során szintén energiát használunk fel, és elmerül az is, hogy a készülékekből veszélyes vegyi anyagok kerülnek ki a környezetünkbe, amely károsíthatja az egészségünket. Használat után pedig vagy közvetlenül eldobásra kerülnek, növelve a hulladékhegyeket, vagy pedig tömegesen Ázsiába vagy Afrikába exportálják őket, ahol embertelen körülmények között történik újrafeldolgozásuk.

Az ICT ágazatban tevékenykedő cégek számára azért tud ennyire jövedelmező lenni ez az üzletág, mert ezeknek a teremékeknek a valódi ára nem szerepel az árcédulán: a környezeti- és társadalmi költségeket ráterhelik a társadalomra.

Az e-Figyelő blogon a következő hetekben az eletronikai és informatikai kütyüink teljes életútját fogjuk részletesen áttekinteni, bemutatva a környezeti és társadalmi hatásokat egyaránt.

Kezdetnek indítsunk Annie Leonard klasszikus filmjével, Az elektronikai termékek történetével:

Annie Leonard filmjének eredeti angol nyelvű szövege, lábjegyzetekkel itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://efigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513656492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása